fbpx

Bagaimana mahu memperbaharui roadtax dan insurans kereta ? Disini kami akan kongsikan kepada anda langkah-langkah dan cara bayar roadtax dan renew insurans kereta.

Cara-Bayar-Roadtax-dan-Renew-Insurans-KeretaPerkara ini sering disoal bagi kaum hawa atau bagi individu terutama yang pertama kali memiliki sebuah kenderaan dan pemilik kenderaan wanita. Mulalah tidak senang duduk dan resah mengenangkan roadtax yang telah tamat tempoh.

Bagi anda yang tidak punya masa, anda boleh serahkan mana-mana agen untuk buat semua perkara ini sekiranya anda tidak mempunyai masa terluang.

Langkah-Langkah Bayar Roadtax dan Renew Insurans Kereta

Perkara yang diperlukan untuk memperbaharui roadtax dan insuran kereta.

  1. Tahun kereta dikeluarkan & Cover Note

Sebenarnya ramai yang tidak tahu bahawa roadtax kereta boleh diperbaharui 2 bulan sebelum tarikh roadtax tamat tempoh. Disini yang perlu anda pastikan terlebih dahulu adalah harga nilai susut kenderaan anda. Dimana nak tengok? Anda perlu rujuk cover note anda. Pastikan anda mempunyai cover note tersebut. Ianya penting kerana terdapat maklumat tentang roadtax dan insurans anda.

  1. Pastikan insurans adalah mengikut harga semasa

Perlara ini boleh rujuk di bank atau company yang buat insurans seperti MYEG. Sebab apa kena tahu semua ini? Kita kan pengguna. Hak kita. Jumlah perlindungan atau dipanggil sum insured adalah hak kita sebagai pengguna untuk tentukan. Jangan nanti bagi bulat-bulat pada ejen. Nanti tak pasal-pasal beribu habis. Kerja ejen ini tolong cadangkan sahaja dan jumlah yang patut kita bayar adalah ditangan kita sebagai pengguna.

Pelaburan-Syarikat-Insurans-dan-takaful

  1. Jangan over sangat

Yang nak renew ni pulak, jangan la over sangat nak ambil insuran ini la, itu la. Nanti habis duit korang terover bayar, kemudian tak dapat claim kalau jadi apa-apa nanti. Pastikan anda pilih betul-betul. Nanti kalau bagi ejen, mereka selalu harga tinggi tapi bila nak tuntut boleh ikut harga semasa sahaja.

  1. Jangan kedekut pulak

 

Ni pulak bagi yang jenis haji bakhil. Pastikan jumlah perlindungan tu ikut harga semasa. Kalau anda letak harga perlindungan takaful rendah dari harga semasa, nanti bila nak tuntut, syarikat takaful atau insurans akan luluskan jumlah yang anda insuranskan. Kiranya jangan letakkan harga rendah dari harga semasa kenderaan. Sebab apa? Sebab nak bayar insurans rendah.

  1. Kena tahu harga pasaran kereta

Yang ni korang kena rujuk dengan syarikat kereta, bank atau company insurans. Paling selamat sekali Tanya bank. Sebab apa? Bank ni diorang sentiasa update harga kereta. Sekurang-kurangnya 3 bulan sekali.

Harga-Kereta-TerpakaiBoleh juga nak tahu harga dari kedai kereta. Boleh mintak risalah dari mereka.

Dan sekiranya malas nak hubungi bank atau pergi kedai kereta, anda bolehla membelek iklan di surat khabar atau majalah. Kumpulkan dan cari purata harga kenderaan tersebut.

  1. NCD (non-claim discount) atau NCB (non-claim bonus)

Apa benda ni? Haa yang ni mesti ramai tak tahu. NCD atau NCB ini sebenarnya diskaun atau bonus kalau anda tidak ada berlaku kemalangan semasa tempoh perlindungan. Dimulai dengan 0% dan paling maksimum 55% pada tahun ke-5 kereta dan 25% untuk motosikal pada tahun ke-3. NCD anda akan meningkat selagi tidak berlaku sebarang musibah terhadap kenderaan anda, dan NCD anda akan menjadi kosong jika berlaku risiko pada kenderaan anda bagi perlindungan Komprehensif dan 3rd party

  1. Dokumen-dokumen

Dah settle harga , kira apa semua yang diatas tu, bolehlah kita teruskan untuk langkah seterusnya pula. Semak betul-betul dokumen yang penting dan cover note dan pastikan semuanya lengkap.

Kaunter-JPJ-UTC

  1. Kaunter insurans atau Myeg

Pilih kaunter insurans anda. Selalunya diluar jpj selalu ada. Atau paling senang pergi rujuk di Myeg. Nanti minta pihak berkenaan untuk buat kira-kira dulu harga kasar insuran kereta anda. Pastikan sum insured tu tak terlebih atau terkurang. Kalau terlebih, bagitahu anda tak setuju dan nak lagi murah.

Jenis insuran boleh pilih jenis apa pun. Tapi pastikan tak lebih dari harga susut nilai kereta.

  1. Perbandingan harga dan pilih insuran kereta

Sebut harga renew insurans kereta sudah diberi, bolehlah anda pilih untuk ambil ataupun tidak mahu. Kalau lebih kurang sama dengan apa yang anda pilih, boleh ambil dan terus renew roadtax. Ditegaskan sekali lagi pastikan sum insured tu sama dengan harga susut nilai kereta. Jangan lebih jangan kurang.

  1. Bayar Roadtax

Selepas selesai renew insuran kereta, bolehla Bayar roadtax. Kalau di Myeg Kiosk, boleh terus bayar disitu tetapi ada caj yang diberikan lebih mahal dari JPJ. Kalau taknak mahal, boleh ke kaunter JPJ atau pejabat Pos berdekatan atau boleh isikan borang online dan kami berikan sebutharga yang terbaik untuk anda. Kami kirakan mengikut bajet anda. KLIK SINI UNTUK BORANG SEBUTHARGA ROADTAX.

Disini sahaja perkongsian berkenaan Cara Bayar Roadtax dan Renew Insurans Kereta. Tapi zaman sekarang ni sangat mudah. Semuanya dihujung jari. Bukak computer, klik dan sampai depan rumah. Dunia makin canggih dan anda pilih jalan yang memudahkan diri anda sendiri.

Statistik dari Paultan menunjukkan Quarter 1 2017 jumlah jualan kenderaan di Malaysia meningkat naik dengan juamlah keseluruhan sebanyak 140, 839 buah. Ini menunjukkan rakyat Malaysia ramai yang memiliki kenderaan. Di Malaysia, memiliki kenderaan adalah mudah dan terdapat banyak pakej-pakej pembelian kenderaan yang ditawarkan oleh salesman kereta. Tapi rami yang masih belum tahu kos maintenance sekiranya memiliki kenderaan seperti harga roadtax kereta dan insurans.

Harga-Roadtax-Kereta

 

Harga Roadtax kereta di Malaysia berbeza mengikut cc dan jenis kenderaan. Terdapat berbagai cara untuk memperbaharui Roadtax kereta dan  Insurans kenderaan. Antara cara memperbaharui roadtax kereta adalah:

  1. Myeg (online)
  2. Pejabat Pos
  3. Ejen Insurans
  4. Cawangan JPJ

JABATAN PENGANGKUTAN JALAN

Senarai Harga Roadtax Kereta Di Semenanjung Malaysia

Berikut adalah senarai harga roadtax terbaru di Semenanjung Malaysia.

Harga Roadtax Perodua

Harga Roadtax Proton

Harga Roadtax Honda

Harga Roadtax Toyota

Harga Roadtax Naza

Harga Roadtax Mitsubitshi

Harga Roadtax Kia

Harga Roadtax Suzuki

Harga Roadtax Mazda

Harga Roadtax Hyundai

Harga Roadtax BMW

Harga Roadtax Mercedes-Benz

Harga Roadtax Nissan

Harga Roadtax Volvo

Harga Roadtax Porsche

Sekiranya kereta anda tiada dalam list, boleh check dengan kira manual di roadtax calculator. Mudah sahaja kerana anda hanya perlu masukkan detail insurans kenderaan anda.

Bagaimana check premium insurans kenderaan anda?

Selain mengetahui harga roadtax kereta anda, anda juga perlu tahu untuk memperharui cukai di Malaysia memerlukan polisi insurans yang aktif. Dapatkan sebutharga premium kenderaan anda secara percuma dari saya Azizul dengan menghubungi no 0139782855 atau boleh klik terus link di bawah.

Insurans dan Roadtax Mudah dan Murah

Wakil Insurans Am

Pernahkah anda menyemak harga insurans kenderaan anda? Setiap tahun pemilik kenderaan akan memperbaharui insurans/takaful kenderaan selari dengan undang-undang negara Malaysia yang mana untuk memperbaharui cukai jalan memerlukan polisi insurans untuk kenderaan. Tetapi,  pernahkah anda semak harga insurans kenderaan anda dan mengambil tahu berapa jumlah premium yang anda bayar atau mengira jumlah yang anda bayar untuk perlindungan kenderaan?

Jika anda tidak pernah ambil tahu, kemungkinan besar anda telah membayar premium yang tinggi untuk perlindungan yang tidak berpatutan. Cukai jalan adalah benda yang berbeza daripada Insuran/Takaful kenderaan. Untuk senarai harga roadtax boleh rujuk disini.

Kenapa-Bayar-Lebih

3 Tips Anda Dapat Menjimatkan Harga Insurans Kenderaan Anda

Ada 3 tips yang akan kami kongsikan, anda boleh gunakan untuk memastikan premium yang anda bayar adalah setimpal dan berpatutan dengan perlindungan yang anda perlukan. Di dalam artikel ini kami akan berkongsi 3 tips Menjimatkan Harga Insurans Kenderaan Anda yang boleh anda praktikkan dan jadikan panduan supaya anda TIDAK MEMBAZIR untuk pembaharuan insurans kenderaan selepas ini.

 

TIPS PERTAMA – Semak Nilai Kenderaan Anda Yang Diinsuranskan.

Pastikan nilainya mengikut Nilai Pasaran Semasa (Current Market Value). Mungkin ada yang bertanya bagaimana nak semak nilai pasaran semasa.

Kereta secondhand murah

Sebelum google menjadi pusat rujukan untuk apa sahaja informasi, pihak syarikat insurans menggunakan khidmat Motor Insurance Adjuster untuk mendapatkan Nilai Pasaran Semasa. Seringkali juga syarikat insurans membuat kajian sendiri dengan mendapatkan Nilai Pasaran Semasa secara terus daripada penjual kenderaan terpakai (bagi kenderaan 2nd hand). Selain itu membuat rujukan terus kepada syarikat francais yang menjadi dealer kepada sesuatu jenama kenderaan.

Kini, segalanya menjadi lebih mudah untuk mendapatkan informasi dengan membuat carian di google. Para pengguna boleh menyemak Nilai Pasaran Semasa kenderaan di laman web berikut:-

Semak Nilai Pasaran Semasa Kenderaan anda disini

jimat-Harga-Insurans-dan-Takaful-Kenderaan-e1560877914821

Setelah anda menyemak Nilai Pasaran Semasa kenderaan, gunakan nilai tersebut untuk ejen atau syarikat insurans/takaful anda membuat sebut harga insurans kenderaan anda. Seringkali, nilai diinsuranskan tidak pernah disemak dari mula kenderaan tersebut diinsuranskan.

Bolehkah kenderaan anda diinsuranskan pada nilai dibawah Nilai Pasaran Semasa? Secara prinsipnya, nilai insurans perlulah sama dengan Nilai Pasaran Semasa (Market Value). Ini disebabkan apabila berlaku tuntutan, pihak syarikat insurans akan membuat taksiran berdasarkan Nilai Pasaran semasa tuntutan dibuat.

Jika nilai insurans rendah dari Nilai Pasaran Semasa, maka syarikat insurans akan mengenakan denda atau penalti semasa proses penaksiran nilai tuntutan. Dalam bahasa insurans di sebut sebagai “Average”.

Maka berbalik kepada soalan di atas, secara teknikalnya kenderaan itu masih boleh diinsuranskan dibawah paras Nilai Pasaran Semasa. Namun, boleh dikatakan 5% dibawah Nilai Pasaran Semasa masih lagi dianggap sebagai selamat (Agreed Value).

Maka, pastikan anda SEMAK NILAI PASARAN SEMASA kenderaan.

 

Perjanjian Insurans

TIPS KEDUA -Semak Nilai Atau Peratusan “Loading” Di Dalam Polisi Insurans / Takaful Kenderaan Anda.

 

Apakah “LOADING” ? – Loading adalah bahasa jargon dalam industri insurans yang boleh di istilahkan sebagai “caj tambahan” yang dikenakan ke atas premium asas sesuatu risiko. Setiap syarikat insurans / takaful meletakkan peratusan “loading” yang berbeza antara satu sama lain walaupun merujuk kepada sesuatu risiko yang sama. Contoh yang mudah difahami adalah seperti berikut:

Senario: Abu memiliki kenderaan jenama SAGU yang didaftarkan pada tahun 2000. Pada tahun 2016, kenderaan itu berusia 16 tahun. NCD pula sudah mencecah maksima 55%. Namun “loading” yang dikenakan adalah 30% dari nilai premium asas. Pengiraan premium untuk kenderaan Abu adalah seperti berikut:-

Premium asas MYR559.80
Tambah Loading (30%) MYR167.94
Sub-total MYR727.74
Tolak NCD 55% -MYR400.26
Jumlah premium kasar sebelum cukai MYR327.48

Sesetengah syarikat insurans / takaful mengenakan diantara 15% – 35% loading bergantung kepada guidelines yang ditetapkan oleh syarikat tersebut. Faktor yang menentukan tahap “loading” adalah secara amnya berdasarkan “claims ratio” ataupun statistik tuntutan yang telah dibayar oleh pihak syarikat insurans / takaful.

Oleh itu, anda berhak untuk memilih syarikat insurans / takaful lain yang menawarkan “loading” lebih rendah atau TIADA “LOADING”. Jika anda sudah merasa selesa berurusan dengan ejen anda tetapi syarikat insurans / takaful yang diwakilinya mengenakan “loading”, anda boleh mencuba “nasib” anda dan mohon supaya ejen anda berunding dengan syarikat insurans / takaful untuk membatalkan “loading” anda.

Harga-Kereta-Terpakai

Namun ini adalah agak sukar memandangkan anda cuma mendapatkan insurans kenderaan SAHAJA dengan syarikat insurans / takaful dan ‘LEVERAGE’ anda tidak kukuh untuk berunding. Bagaimanapun sekurang-kurangnya, anda masih boleh mencuba untuk mengurangkan peratusan “loading”. Ini lebih realistik untuk dipersetujui oleh syarikat insurans / takaful anda.

 

TIPS KETIGA – Dapatkan Insurans / Takaful Kenderaan Anda Secara TERUS Dengan Syarikat Insurans / takaful.

JANGAN melalui ejen anda!!

Tahukah anda bahawa ejen anda menerima 10% komisyen daripada jumlah premium yang anda bayar. Kini pihak Bank Negara Malaysia (BNM) telah menetapkan bahawa mana-mana polisi yang di ambil secara terus dengan syarikat insurans / takaful boleh mendapatkan diskaun sehingga 15% (bergantung kepada jenis polisi). Jika polisi insurans kenderaan, anda akan dapat 10% diskaun.

Walaubagaimanapun, insurans / takaful adalah suatu industri yang “agak teknikal” bagi sesetengah orang. Maka untuk memastikan anda sentiasa mendapat perlindungan dan nasihat yang baik mengenai insurans / takaful, adalah lebih baik untuk mendapatkan khidmat ejen yang dipercayai dan berpengalaman agar dapat memberikan khidmat nasihat jika diperlukan terutama ketika berdepan dengan situasi membuat tuntutan insurans / takaful.

Dengan 3 tips menjimatkan harga insurans kenderaan ini, anda mampu mendapatkan premium insurans yang berpatutan untuk kenderaan anda.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau cadangan boleh hantarkan email anda kepada [email protected] atau WhatsApp atau call ke 013-9783855.

Solus Niaga Enterprise (insuransmalaya.com.my)  adalah entiti yang menyediakan khidmat rundingan insurans am dan Ejen Berdaftar dibawah Allianz. PERUNDINGAN DAN SEBUT HARGA PERCUMA untuk semua insurans/takaful am.

Open chat
Perlukan Bantuan?
Hai, Bagaimana saya boleh bantu?